Wykańcza Cię Już Szukanie Rozwiązań Aby Zaparzyć Włoską Kawę? - Kawy świata

najlepsza włoska kawa ziarnista

Kawę pije się tu powszechnie i

Kawa włoska - jak twierdzą niektórzy - nie ma sobie równych. No cóż, coś w tym jest. Włosi rzeczywiście słyną z dobrej kawy. Łatwo się o tym przekonamy, kiedy odwiedzimy ojczyznę Dantego i Petrarki. Kawę pije się tu powsz

Dodane: 11-01-2020 07:37
Wykańcza Cię Już Szukanie Rozwiązań Aby Zaparzyć Włoską Kawę? - Kawy świata najlepsza włoska kawa ziarnista
echnie i to jeszcze od rana do nocy. Tym bardziej, że nie brakuje miejsc, w których serwuje się ten aromatyczny napój. Wiedzą o tym wszyscy, którzy mieli już okazję odwiedzić Italię. Zresztą, zawsze można się tam wybrać. A warto w tym miejscu dodać, że nie tylko z pysznej kawy Italia przecież słynie. Turystów czeka tu moc atrakcji i to praktycznie na każdym kroku. Piękne widoki, ciepłe morze, niezawodna pogoda, moc zabytków, mili ludzi, dobre wino i pyszne jedzenie. Czegóż chcieć więcej?
A skoro już jesteśmy przy kawie, to trzeba wyraźnie podkreślić, że sprzedaż kawy na świecie systematycznie rośnie, bo rośnie jej spożycie. A z drugiej strony istnieje obawa, że za jakiś czas jej cena będzie bardzo wysoka. Dlaczego? Otóż, zmniejsza się areał upraw. Różne są tego przyczyny, ale to już w zasadzie temat na inny artykuł. Delektujmy się więc pyszną kawą, kiedy jeszcze możemy.


Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Sprzedaż kawy to zjawisko niesamowicie powszechne

Są takie produkty spożywcze, które człowiek ceni bardzo wysoko. Głównym powodem zaaferowania na przykład gatunkiem ziaren lub owocu są specyficzne właściwości, szczególnie prozdrowotne, a także wykwintny smak. Kawa to napój znany ludziom od wieków. Najbardziej pożądany efekt po uraczeniu się filiżanką tego czarnego płynu to zmniejszenie zmęczenia dzięki dostarczeniu organizmowi sporej dawki kofeiny. Panuje obiegowa opinia, jakoby kawa wypłukiwała wapń. Jest to po części prawda, ponieważ napój ów rzeczywiście pozbawia nasz organizm tego ważnego pierwiastka, lecz jednorazowo tracimy go bardzo niewiele. Kilka łyków mleka natychmiastowo uzupełnia deficyt wapnia. Kawa włoska kojarzy nam się z produktem prestiżowym, najwyższej jakości. Słusznie, bowiem Włosi kochają kawę i są specjalistami w jej produkowaniu. W tym ciepłym kraju o śródziemnomorskim klimacie mamy okazję skosztować dzieł najlepszych baristów. Sprzedaż kawy to zjawisko niesamowicie powszechne we Włoszech, ale nie dajmy się zwieść pustym sloganom. Nie każde ziarno pochodzące z Italii posiada certyfikat wysokiej jakości. Warto upewnić się co do klasy kawy, którą zamierzamy zakupić.